torsdag, juni 05, 2008

Tommy Nilsson


Idag står det om Ingrid och Ulf Nilsson i GP , Mammas gamla kollega Ingrid, och våra vänner ifrån torslanda. Vi älskar dom och är otroligt stolta över vad dom gjort.


Jag kommer ihåg när allt detta hände. Vi var alla i chock och har aldrig, aldrig sätt en sådan kämparglöd i någon människa förrut. Ingrid och Ulf och brodern Robert miste sin son/bror. Tommy hade smygit med droger sen tidig ålder. Och ingen kunde ana någonting. Försen en dag. Då Tommys flickvän ringde i panik till Ingrid och sa att han fått en överdos och ligger okontaktbar på golvet.(har för mig det var så)


Efter det så var det en kamp, åkte in och ut på behandlingshem. Men eftersom han var myndig kunde han skriva ut sig när han ville. Vilket han gjorde. Han tog mer och mer överdoser. Och även om så familjen bad på sina bara knän så fick dom nej till tvångsvård. Tillslut, hamnade Tommy i resperator av sina överdoser med hjärtinfarkt som följ och DÅ, då fick dom ett "Ja".

Det var försent. Han var redan hjärndöd.


När tommy dog var vi alla i sorg. Vi glömmer aldrig den dagen. Jag hörde mkt av mamma vad Ingrid kämpade innan han dog. Hon hade kraften som vi alla vill ha vid sånna tillfällen. Men hennes ord tystnades av ett NEJ. Hur fan tänker sverige? Hon såg hennes son försvinna. och kunde ingenting göra.


Ingrid och Ulf har nu kämpat i år med att få Sverige att förstå att man som nära måste få tvångsinskriva någon i familjen. Oavsätt om personen är icke-myndig eller myndig. Dom vill också sätta dit de personerna som ignorerade deras rop på hjälp. Vilket dom är på god väg med.
Antingen böter eller fängelse i högst två år

Jag minns Tommy som en underbar genom snäll kille. Sa alltid hej och var trevlig som få och våran familj reste även till frankrike med dom. Vildingen Robert hans bror var alltid på G var galen, men Tommy var tvärt om, skulle aldrig tro något ont om honom. Vi har en enda bild på Tommy. Och den ska vi aldrig slänga.. Från middagen i varma frankrike. Så vi minns han..


Fakta: Fallet Tommy2004: Tommy Nilssons föräldrar begär att han ska tvångsomhändertas, men socialtjänsten säger nej. Trots upprepade överdoser. Två olika läkare kräver också att Tommy ska omhändertas, socialtjänsten fortsätter att säga nej. Först när Tommy ligger i respirator kommer ett ja. Men då är det redan för sent.

3 december 2004: Tommy Nilsson dör av en överdos.Ingrid och Ulf Nilsson anmäler Örgrytes socialtjänst till länsstyrelsen, som senare riktar kraftig kritik mot socialtjänsten. En anmälan lämnas också till Socialstyrelsen, som ifrågasätter vårdens agerande.Länsstyrelsen anmäler fallet Tommy till åklagarmyndigheten för rättslig prövning.

22 februari 2008: Göteborgs tingsrätt utser offentliga försvarare till två tjänstemän i Örgryte, en enhetschef och en person som 2004 var handläggande socialsekreterare. Båda är misstänkta för tjänstefel.

Juni 2008: Vice chefsåklagare Göran Sjödell fattar beslut om att väcka åtal för tjänstefel mot de båda tjänstemännen. Vid en fällande dom är straffet böter eller fängelse i högst två år.(från GP)


Inga kommentarer: